Categories
Kiti straipsniai

Faktai, kuriuos būtina žinoti apie karvių priešpienį (krekenos)

Kiekvienas, gyvulių ūkį turintis žmogus žino, kokios, gyvybiškai svarbios, naujagimiui veršeliui yra krekenos. Trumpai tariant, krekenos yra pirmasis karvės pienas po veršiavimosi. Krekenos gali pasigirti ženkliai didesniu kiekiu baltymų ir riebalų, nei įprastas pienas. Jos turi ypatingą reikšmę, sėkmingam veršelio imuninės sistemos formavimuisi. Taip pat krekenos tampa pirmuoju, naujagimio veršelio energijos šaltiniu. Tačiau yra kelios svarbios taisyklės, kurių būtina laikytis, norint pasiekti maksimaliai rezultatyvaus, naudingo veršelio organizmui rezultato. Kokie faktoriai lemia krekenų kokybę ir naudą?

Itin svarbi savybė – sterilumas, švara. Labai svarbu, jog veršelio pirmasis patiekalas būtų pateikiamas iš individuliai jam, skirto buteliuko. Itin svarbu, jog kibirai ir buteliukai, kuriuose laikomos krekenos, būtų švarūs, išplauti aukštesnės temperatūros vandeniu. Jeigu nusprendėte veršelį girdyti krekenomis ne tik pirmą, jo gimimo dieną – krekenas būtina laikyti šaldytuve arba kitoje, šaltoje patalpoje. Šiltai laikomos, ilgiau pastovėjusios krekenos yra tiesus kelias į bakterijas ir sunkiai pagydomas ligas, tad rizikuoti tikrai neverta.

Dar vienas, itin svarbus žingsnis – tikrinkite krekenų kokybę. Patyrę ūkininkai sugeba akimirksniu nustatyti krekenų kokybę. Įvairūs krešuliai, pakitusi spalva ar konsistencija, nemalonus, itin aitrus kvapas – pagrindiniai, įspėjamieji ženklai. Jeigu pastebite bent vieną iš šių nepatrauklių savybių – krekenomis tikrai nereikėtų girdyti naujagimio veršelio.

Tinkamas, krekenų girdymo laikas – dar vienas, itin svarbus veiksnys. Kuo greičiau sugirdysite pirmąsias krekenas veršeliui – tuo geriau. Naujagimis veršelis, pirmosiomis savo gyvenimo valandomis lengvai perkelia iš krekenų gaunamus antikūnus į savo kraujotakos sistemą, tad kuo greičiau jį pavaišinsite šviežiomis, kokybiškomis krekenomis, tuo didesnė tikimybė, jog veršelio imuninė sistema bus stipri, sunkiai pažeidžiama. Pirmosios dvi valandos suteiks gerokai geresnius rezultatus, nei šešta ar septinta veršelio gyvenimo valanda.

Dar viena svarbi taisyklė, kurią dažnai pamiršta net ir patyrę ūkininkai – veršelio kūno temperatūra. Šis klausimas itin aktualus šaltuoju metų laiku. Ne tik krekenos turi būti šiltos. Šiltas turi būti ir pats veršelis. Šaltuoju metų laikų, tvarte gyvenančio naujagimio veršelio temperatūra greitai nukrenta. Prieš pradedant krekenų girdymo procesus, būtina veršelį sušildyti. Kitu atveju, veršelis tinkamai nepasisavins reikiamo kiekio antikūnų. Veršelio šildymo procedūrai puikiai pasitarnaus infraraudonųjų spindulių lempos.

Krekenos – tobulas jėgų ir sveikatos šaltinis naujagimiui veršiukui. Tai pirmas patiekalas, kuriuo jį pavaišina naujasis pasaulis. Krekenos yra reikšmingas pamatas veršelio imuninei sistemai, tolimesnei sveikatos būklei, pieno našumui. Tad labai svarbu pateikti šį patiekalą vadovaujantis visomis, reikiamomis taisyklėmis. Juk tikrai nesinorėtų, jog neseniai į pasaulį atvykęs gyvūnėlis susirgtų, pasigautų virusą ar užkrėstų savo organizmą pavojingomis bakterijomis. Palepinkite veršelį aukštos kokybės, greitai pateikiamomis krekenomis, o jis paaugęs ir sustiprėjęs, savo ištikimu darbu atsidėkos jums su kaupu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *